Акція "Годівнгичка" у навчальних закладах м. Стрия

Ось і добігає кінця сувора пора року, однак за прогнозами синоптиків вона ще не скоро здасть свої позиції. Зима непростий час для птахів. У короткий морозний день важко їм знайти собі їжу щоб забезпечити себе енергією і теплом.

Саме у цей час на допомогу приходять натуралісти. Станція юних натуралістів щороку проводить акцію «Годівничка», яку започаткувало Всеукраїнське товариство охорони птахів у 2009 році. До акції долучились вихованці та керівники гуртків СЮН, вчителі та учні ЗНЗ міста. Метою акції є виховання ціннісного ставлення до біорізноманіття, проведення широкої просвітницької роботи та практичних дій з охорони та збереження орнітофауни.

В рамках акції діти вивчали орнітофауну нашої місцевості, спостерігали за поведінкою птахів у природі, вивчали раціон їхнього харчування. Справжнім подарунком для пернатих стали годівнички. Керівники гуртків провели з вихованцями практичні заняття на яких вчились робити найпростіші годівниці з природніх матеріалів. Керівник гуртка «Природа нашого краю» Леся Терно показала вихованцям як використовуючи шишки, мед та різноманітний корм для птахів можна зробити просту годівничку. Діти із задоволенням виготовляли смаколики для птахів, які згодом розвісили на шкільному подвір’ї.

Для виготовлення годівничок юннати гуртків використовували також прості підручні матеріали – пластикові коробки та пляшки, порожні тетрапакети з - під молока або соку, жерстяні та скляні банки. Складніші за технікою виконання годівнички діти майстрували за допомогою батьків.

Важливо не тільки зробити годівничку, але і слідкувати за поповненням корму. Улюбленими для птахів є насіння злаків. Насіння соняшника – універсальний корм, його поїдають як зерноїдні так і комахоїдні птахи. Велика кількість рослинних жирів у насінні соняшника – важливе джерело енергії в умовах зимових холодів. Висушені ягоди горобини та глоду привертають снігурів, ласунка синиця дуже любить подзьобати несолоне сало.

Підсумком акції було проведення конкурсу «Зимуючі птахи» який проходив у номінаціях: кращий малюнок про зимуючих птахів, краща годівничка, кращий вірш про зимуючих птахів. Роботи конкурсантів приймуть участь в обласному етапі конкурсу який відбудеться 10 березня на базі ЛОЦЕНТУМ.

Станція юних натуралістів закликає віх небайдужих долучитись до цієї важливої справи. Адже допомога птахам взимку необхідна, інакше багато з них без корму не переживуть навіть пару холодних днів. Особливо важко птахам коли земля, гілки і стовбури дерев покриваються льодом. Природній корм в таких умовах стає практично недоступним. Незважаючи на відносну пристосованість птахів до перечікування поганих погодних умов, смертність серед них взимку дуже висока. Орнітологи стверджують, що під час морозів гине до 90% синиць. У середньому з десяти зимуючих птахів весну зустрінуть тільки три. Тому кожен житель нашого міста може допомогти пернатим підгодовуючи їх, а з першими весняними промінчиками сонця своєю дзвінкою піснею вони подякують вам за це.

Акція «Годівничка», яка започаткована Всеукраїнським товариством охорони птахів у 2009 році, завершилася. До акції долучились вихованці та керівники гуртків СЮН, вчителі та учні ЗНЗ міста Підсумком акції було проведення конкурсу «Зимуючі птахи» який проходив у номінаціях: кращий малюнок про зимуючих птахів, краща світлина годівнички, кращий вірш про зимуючих птахів та сценарій про зимуючих птахів. На конкурс подано 47 робіт у всіх номінаціях із ЗЗСО №№1, 2,4, 5,6,8,10 та СЮН. На обласний етап конкурсу , який відбудеться 10 березня на базі ЛОЦЕНТУМ, відібрано 15 робіт конкурсантів

Кiлькiсть переглядiв: 314